La nostra història

Des del segle

XIX

A Binissalem Ca’n Fumat és sinònim de vi. En Joan Garcias Company fou el primer vinater de la família.

Ja en el segle XIX elaborava vi negre a partir de la matèria primera de vinyes pròpies i de les del fill il·lustre de Binissalem D. Gabriel Llabrés Quintana, “catedràtic Llabrés”, de qui n’era l’estadà.

Els seus fills Miquel i Andreu continuaren amb aquesta curolla produint vins en el celler de Can Jan i a la casa de Can Maria, aquesta darrera en el municipi de Consell.

Actualment, a Ca’n Fumat feim una producció limitada de vi de manera artesanal a partir del raïm de les vinyes pròpies de Can Caleu, es Verger, es Figueral i sa Quarterada, totes elles en el municipi de Binissalem.

La defensa de les varietats locals és part de la nostra manera d’entendre el present, per això elaboram els nostres vins amb les varietats autòctones Manto Negro, Moll (o prensal blanc) i Callet.

Així mateix, tenim un reduït nombre de plantes de la varietat Syrah, que combina extraordinàriament amb el nostre Manto Negro.

Can Caleu

La finca que més representa el sentir de les bodegues Can Fumat. El seu sòl està format d’argiles vermelles amb graves i pedres de naturalesa calcària (‘call vermell’). Aquesta combinació la fa idònia pel cultiu de la varietat local Manto Negro, l’única utilitzada als inicis de la família de Can Fumat en l’elaboració de vins.

Sa Quarterada

En contraposició a les argiles vermelles, hi ha les argiles blanques (‘blanquer’), que són les dominants en aquesta finca que, juntament amb l’annexa Es Figueral, és la de major extensió de las bodegues Can Fumat. Aquest sòl, que manté la humitat i els nutrients, la fa especial per a la varietat  de raïm blanc local Moll (Prensal Blanc). És aquí on neixen els vins blancs i rosats de Can Fumat.

 Es Verger

Entre el ‘call vermell’ i el ‘blanquer’ trobam a la finca d’es Verger l’equilibri. Una superfície de color rosat, amb els nutrients i drenatge òptims per garantir un correcte creixement del raïm i, per tant, una matèria primera exel·lent per a la producció del millor vi.